söndag 12 juli 2015

En smakebit på søndag (Salammbô)

http://gronneskoger.blogspot.se/2015/07/min-uke-en-smakebit-pa-sndag.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Semestern har börjat och just nu håller jag egentligen på och viker tvätt så att gästsängen ska dyka upp ur klädhögen. ;-) Jag får nämligen besök av en kompis nästa vecka.

Men jag hinner väl sticka emellan med en smakbit ur boken jag håller på med. Den utspelar sig i en miljö som känns väldigt exotisk. Karthago vid tiden för de puniska krigen, några hundra år före vår tideräknings början. Smakbiten, som verkligen är en smakbit, fast kanske inte enbart av sånt man vill smaka på, är från en överdådig fest som hålls för de legosoldater som har kämpat på Karthagos sida i ett slag.
Till att börja med serverades fågel i grön sås på röda lerfat dekorerade med svarta ornament, därefter bjöds omkring olika sorters musslor som fiskats vid den puniska kusten och soppor av vete, bönor och korn samt sniglar kokta med kummin och upplagda på bärnstensfat. Sedan täcktes borden av kött: hornbeprydda antiloper, påfåglar i sina fjäderskrudar, får som kokats i sött vin, lårben av kamel och buffeloxe, igelkottar i fisksås, stekta gräshoppor och sovråttor och i skålar av tamrapanniträ låg stora späckbitar i saffransås. Alla rätterna var starkt kryddade med salt, tryffel och dyvelsträck. Stora pyramider av frukter och av honungskakor bars omkring och man hade inte ens glömt att servera en kartagisk maträtt som avskyddes av alla andra folk: tjockmagade små hundar med rosafärgat, silkesmjukt skinn som färserats med olivdrav.
(Gustave Flaubert, "Salammbô", s. 9)

9 kommentarer:

 1. Igelkottar? Det har jag nog aldrig hört om i matsammanhang tidigare :) Tack för "smakbiten"!

  SvaraRadera
 2. Denne hadde jeg ikke hørt om før. Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 3. den har jag tyvärr inte läst, men jag skulle gärna göra det! snyggt omslag. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 4. Vilken meny! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Jag tror jag tackar nej till den middagsbjudningen ;)

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Ingen middag som lockar numera ;-)

  SvaraRadera
 7. Sovråttor? Ovanlig måltid.... ;) tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Den har jag inte läst. Tack för smakebiten

  SvaraRadera