måndag 25 maj 2015

Is och eld


Is och eld
av Margit Sandemo

Isfolkets historia har kommit fram till mitten av 1800-talet. Gråstensholms socken, som är Isfolkets norska hemtrakt och som tidigare var så lantligt beläget, har nåtts av bebyggelse som hör till Oslo. Isfolket har tvingats sälja en av sina tre gårdar, och den nya ägaren gör stora pengar på att stycka upp marken till villatomter. Själv bor han ståndsmässigt på Isfolkets fina Elistrand, tillsammans med sin gamla mor och sin lilla dotter. Och hit hämtar han den avlidna hustruns "efterblivna" syster Belinda, som gratis barnflicka. Hon beskrivs träffande så här:
Somliga människor är födda till att tappa tårtbiten mellan kakfatet och assietten.
Belinda var en av dem.
Egentligen är det inget fel på henne. Hon är lite naiv och inte lika snabbtänkt som syskonen. Men ingen tror att hon klarar av någonting.

Av flera olika skäl blir Belinda olycklig hemma hos svågern. Och då visar det sig att den enda som vill lyssna på henne är den siste man kunde tänka sig, nämligen Viljar av Isfolket. Han som annars knappt pratar med någon och som beger sig ut på vilda ritter. Hans släktingar är oroliga för honom och i socknen anses han vara lite galen.

Nu börjar Sagan om Isfolket verkligen kännas om inte nutida, så ändå inte så avlägsen i tid. Den markerar också lite slutet på en era. Jag höll på att skriva att här är det ju inte så mycket övernaturligheter, men det stämmer ju inte när jag tänker efter. Verkligen inte! Vidare är det här en av de böcker som innehåller en liten deckarintrig. Det är ganska många av böckerna som gör det.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar