onsdag 20 maj 2015

Bread & Wine


Bread & Wine
av Samuel R. Delany & Mia Wolff

"En erotisk berättelse från New York". Absolut. (Kanske inte nåt du vill läsa på bussen, med tanke på att det är en seriebok.) Och också en kärlekshistoria som kommer att göra dig glad.

Namnet Samuel R. Delany känns bekant. Han skriver science fiction. Jag har inte läst någon av hans böcker, och jag vet inte om jag kommer göra det heller. Lite för sci-fi för mig, låter det som. Fast om någon har några tips så ... När berättelsen i den här serieboken, som skildrar verkliga händelser, tilldrog sig undervisade han också i litteratur vid University of Massachusetts Amherst, och pendlade mellan Amherst och New York. Ibland passerade han Dennis, en hemlös man som sålde böcker på gatan. Det började med ett bokinköp och inte för att spoila eller så, men tydligen är de fortfarande ihop efter sådär 25 år (långt efter att seriealbumet gavs ut för första gången).

Det är inte en lång serie, eller den är väl ungefär lika tjock som serieböcker brukar vara, antar jag. Men det känns som om text och bilder är perfekt valda för att berätta allt som behövs. Sedan är det också en dikt av Hölderlin som löper parallellt med berättelsen, och som tydligen ska samverka så väl med resten, och där måste jag erkänna att jag inte hänger med. Men jag kanske bara borde försöka igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar