tisdag 17 mars 2015

Trigger Warning


Trigger Warning
av Neil Gaiman

"Trigger Warning" är den tredje samlingen med noveller och några enstaka dikter av Neil Gaiman. Jag antar att det är "alla korta texter sedan förra samlingen", och följaktligen är det ett otroligt blandat innehåll. Korta skräckhistorier, fantasy, sci-fi – jag tror inte det är något som inte innehåller någon sorts "overkligt" element, i brist på bättre ord så här sent på kvällen – det finns en novell om Shadow från "American Gods", det finns en Doctor Who-berättelse, det finns en Sherlock Holmes-berättelse, ja, det finns till och med en David Bowie-berättelse. Och två om Törnrosa.

Två av novellerna har jag redan läst i egna böcker, "The Truth Is a Cave In the Black Mountains" och "The Sleeper and the Spindle". Självklart vill jag inte vara utan de vackert illustrerade versionerna, bilderna lägger ju till något extra, men båda berättelserna är mycket bra berättelser även utan extra utsmyckning.

En extra bonus, som jag tror finns i alla novellsamlingarna, är ett långt förord med bland annat några ord om varje text, det kanske finns någon intressant bakgrund till att de skrevs t.ex.

Jag har ju mina favoriter bland texterna i boken, och jag kan tänka mig att olika läsare kommer ha olika favoriter. Jag har inte sett mycket Doctor Who, och ser inte Amy Pond framför mig (tydligen är hon med i nyare avsnitt än de få som jag har sett), men okej. Just den berättelsen kanske är roligare för nån med bättre koll på Doctor Who, men den funkar nog rätt bra som fristående också, om man inte alls kan Doctor Who. Det finns inga texter i boken som jag inte alls tycker om. Allt är liksom bra. Sånt som jag gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar