måndag 16 mars 2015

Synden har lång svans


Synden har lång svans
av Margit Sandemo

Christer är helt säker på att han är en av Isfolkets utvalda, mycket baserat på vuxna som tycker att det är roligt att spela med i hans fantasier emellanåt. Det ska inte många "bevis" till för att Christer ska bli övertygad. Och han släpper inte taget om fantasierna ens när han är så gammal att det inte är riktigt klädsamt längre ...

Men innan dess hinner han träffa sin stora kärlek – Magdalena Backman. Han är väl femton, hon är tretton. Hon är av fin familj, men verkar inte ha det för roligt hemma. De bor i olika städer, men hon ska skriva. Tiden går utan att Christer får något brev, och till slut får han inse att han aldrig kommer få något heller. Men han glömmer aldrig Magdalena.

Ett par år senare får hans mor veta att just den familjen Backman kommer komma till en fest dit även hon är bjuden. Tänk att få sammanföra Christer med Magdalena, hade inte det varit roligt? Även om hon väl inte riktigt tror på det här med "hans livs kärlek" och "flickan han ska gifta sig med". Men ingen är beredd på Christers replik när han träffar Backmans – Det där är inte Magdalena Backman!

Vad är det för skumt i görningen hos familjen Backman? Fru Backmans försök att förklara gör bara alla mer misstänksamma. Och om dottern är en annan person, vad har då hänt med den riktiga Magdalena?

Nu visste jag ju i stort sett (man kan inte minnas varenda detalj) vad som hade hänt, men det var ändå spännande att läsa det igen. Och Christer är ju för rolig med alla sina fantasier. Han är absolut inte en av Isfolkets utvalda, vad han än tror. Kul att läsa om, även om Eskil i förra boken (och förra generationen) också trodde sig vara utvald. Eskil var dock inte alls lika säker på sin sak.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord

2 kommentarer:

  1. Du är några böcker före mig i serien, men visst är det roligt att läsa om dem fast man minns en del?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst dem flera gånger tidigare (fast det var ganska länge seda) men det funkar helt klart att läsa om dem igen. :)

      Radera