söndag 4 september 2011

Tamara Drewe


Tamara Drewe
av Posy Simmonds

Ett seriealbum i en lite udda stil, som någon sorts hybrid mellan serie och text. Tidigare har den gått som följetong i The Guardian med en sida åt gången, så varje sida är som ett eget kapitel och innehåller ofta några serierutor, "fristående" teckningar och stycken av "vanlig" text. Speciellt, men det funkar bra.

Ewedown är en liten by på den engelska landsbygden. För lokalbefolkningen finns det inte så mycket att göra här, speciellt inte för ungdomarna. De brukar hänga i en gammal busskur, det är ungefär det som finns att hitta på. Men för rika storstadsbor är det livskvalitet att köpa ett hus på ett lantligt ställe som Ewedown. ofta bor de bara där på helgerna och beblandar sig inte med vanliga bybor. Att stadsborna äger en stor andel av husen i området gör förstås området ännu mer dött. Jag kommer att tänka på alla de här brittiska leta hus-programmen som går på t.ex. Kanal 9. Det är ofta några från London som letar efter ett mysigt hus i lantlig miljö men inte för långt från London. Det verkar som om Ewedown är en sådan by.

Beth Hardiman är en av de "stadsbor" som alltid är i Ewedown. Hon och hennes man Nicholas driver Stonewall, en retreat för författare som vill ha tid att skriva ostört. Här är det lantligt och fridfullt och Beth och de anställda tar hand om matlagning, städning och till och med renskrivning för de som vill. Nicholas Hardiman tar inte någon särskilt aktiv del i driften av Stonefield, eftersom han även är författare och skriver en populär deckarserie. Han är också notoriskt otrogen, men han och Beth brukar kunna reda ut sina äktenskapliga problem. Man får läsa om paret dels ur Beths synvinkel, men också hur en av de gästande författarna ser på dem.

Livet går sin gilla gång tills Tamara Drewe flyttar in. Hon är ingen direkt främling eftersom hennes mamma har bott i området i flera år, men nu har Tamara ärvt stället och tänker faktiskt behålla det. Tamara är ung och vacker, särskilt efter att hon fixade näsan, och när det dessutom visar sig att hon är ihop med en känd popmusiker så blir ungdomarna i trakten mycket intresserade. Speciellt två tonårstjejer börjar bevaka Tamara och hennes pojkvän. Den ena tjejen är dödligt kär i popmusikern och försöker komma på sätt att komma i kontakt med honom. Den andra hänger mest med.

Det går lite upp och ner i Tamaras och popmusikerns förhållande, och han är inte den enda man som är intresserad av Tamara. Kort sagt: när Tamara flyttar till Ewedown sätter hon igång en kedja av händelser som kommer få konsekvenser.

Jag gillar Posy Simmonds berättarstil, och att det känns mycket mer som en riktig roman än vad serier brukar vara. Jag tror inte att det beror på användandet av vanlig text så mycket. Jag tror det är för att det är en såpass komplex historia. Ofta är ju inte seriealbum tillräckligt långa för att kunna bli så här roman-aktiga heller. Serier är ofta mer som noveller. Det kan ju också göra sitt till att "Tamara Drewe" är baserad på en roman av Thomas Hardy, "Far From the Madding Crowd". Jag har inte läst den, så jag vet inte i hur stor grad "Tamara Drewe" följer förlagan.

Förra året blev "Tamara Drewe" film. Den ska jag nog försöka se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar