fredag 30 september 2011

Nick & Norah's Infinite Playlist


Nick & Norah's Infinite Playlist
av Rachel Cohn & David Levithan

Det här är en ungdomsbok som man har hört mycket bra om. Och jag gillar den också. Den är cool och söt och väldigt, väldigt rolig. Rachel Cohn har skrivit varannat kapitel, de som Norah berättar, och David Levithan varannat, de som Nick berättar. Man kan märka en viss skillnad mellan Nicks och Norahs kapitel, men det är ändå så likt att det känns som en helhet och man behöver inte vänja sig vid en helt annorlunda stil varenda gång det är nytt kapitel. Det verkar som om författarna har samarbetat på det här sättet i ytterligare två böcker så de måste ha blivit nöjda själva också.

Nicks band har spelning och under konserten ser han sitt ex, som dumpade honom bara ett par veckor tidigare, ihop med en ny kille. Tydligen tog inte uppbrottet lika hårt på henne som på Nick. Men han vill ju inte visa det så han frågar en främmande tjej om inte hon kan låtsas vara hans flickvän en liten stund.

Norah är på klubben med en kompis och det börjar bli dags att frakta hem kompisen som har blivit ganska full vid det här laget. Norah är typ straight edge och dessutom väldigt ordentlig, så det bli alltid hon som får ta hand om kompisen. Men visst, hon kan väl spela flickvän åt den där killen en stund.

Men det händer lite oväntade grejer och så övertalar Nicks bandkompisar Norah att ta med Nick ut på dejt där här kvällen, så lovar de att se till att hennes fulla kompis kommer hem ordentligt. Norah går med på det, och så har hon och Nick nån sorts dejt under natten. De går på klubb, bråkar, äter och pratar. Väldigt fin och rolig bok. Det är också lite som en film. Allting utspelar sig på Manhattan, så man kan liksom hämta miljöerna från saker man har sett på TV. Om man gillar ungdomsböcker och/eller bra romantiska komedier kommer man säkert gilla det här. Boken finns förresten som film också. Jag vet dock inte mycket mer om filmen än att den finns.

2 kommentarer:

  1. Jag gjorde tvärtom och såg filmen först och läste boken sen. Trots att boken nästan känns som ett manus till en film så är filmen och boken väldigt olika. Tycker att det liksom är olika stämningar i dem. Tror jag gillar boken mer, men filmen är sevärd. Michael Cera är Nic.

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte om jag kommer att se filmen. Jag tittar ju inte så mycket på film. Men det kunde vara kul att jämföra. :)

    SvaraRadera