onsdag 19 maj 2010

Överlevare mot alla odds


Överlevare mot alla odds
av Barbara Biggs

Vaddå BOATS-titel! Kan det bli mer "sann historia om elände"? För säkerhets skull står det också "en sann skildring av en kvinnas dramatiska liv" på omslaget.

Barbara Biggs mor var tidvis prostituerad och de sex barnen hade hon med flera olika män. Hon motiverade det stora antalet barn med att hon tyckte om småbarn. Men när de blev lite större fick de ofta klara sig bäst de ville. Bara ibland lade sig modern i, antagligen för att hon trodde att det förväntades av henne. Dessutom flyttade de ofta, och syskonens uppväxt blev ganska udda.

Som tonåring och ung vuxen hinner Barbara med att åka vara inlagd på psyket, gå en del i skolan, åka till Indien, fly från Kambodja, jobba på bordell i Japan och ställa till bråk med facket hemma i Australien. Ofta verkar hon inte ha så mycket egna idéer, utan hon får ett förslag eller tips från någon och agerar efter det. Det här tyckte jag var konstigt, det var som om författaren hade glömt att förklara hur hon egentligen resonerade. Hon gjorde så konstiga och ofta självdestruktiva saker (bl.a. flera självmordsförsök) utan att man riktigt förstod varför. Men det rullas upp under bokens gång. Det är inte bara den märkliga uppväxten utan också hur hon i de tidiga tonåren anställdes som någon sorts au pair av en framgångsrik jurist. Men det ingick också i jobbet att hon skulle ställa upp på hans sexuella lekar. Det var hennes mormor som hade fixat jobbet, och troligen fått betalt för det också ... Okej, det kan ju förklara hennes konstiga beteende under åren efter de här upplevelserna.

Barbara Biggs är journalist och har bl.a. skrivit en fortsättning på "Överlevare mot alla odds". Jag vet inte om den är översatt till svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar