tisdag 1 september 2009

Vilken skiva, Lotta!


Vilken skiva, Lotta!
av Merri Vik

I den här boken är det vinter. Lotta och Giggi gör en utflykt, men kommer vilse i ett snöoväder. När de väl kommer fram till ett hus visar det sig vara upptäcksresanden Linn Arki, som Lotta har hört på radio, som bor där. Lotta är inte särskilt förtjust i djur som krälar och kryper, och även om Linn själv är vänlig (om än lite barsk) så har Lotta svårt att komma överens med inredningen. Det är uppstoppade djur (bl.a. krokodiler), ormskinn och ormar i sprit vart man än ser.

Linn bor tillsammans med sin brorsdotter Anja, som är i Lottas och Giggis ålder, och har ungefär samma åsikt om djuren som Lotta har. Flickorna blir vänner och Lotta och Giggi åker och hälsar på igen när Anja fyller år. Eftersom Linn är bortrest just får de tillfälle att genomföra en idé Lotta får. Att anordna en fest, och under festen stoppa undan alla djuren!

Den här boken är inte en av mina favoriter i serien. Jag vet inte om det beror på att den faktiskt är sämre än de andra, eller om det är för att jag läste den första gången som vuxen. Mycket av charmen med att läsa Lottaböckerna nu är ju igenkännandet.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar