fredag 11 september 2009

Birgers äktenskap


Birgers äktenskap
av Sigge Stark

Ännu en bok om den kriminella familjen på den lilla värmländska gården Stigmansliden. Döttrarna har det redan berättats om i tidigare böcker, men de har två bröder också. Jarl, den äldste, är den mest ökända smuggglaren och tjuvjägaren i bygden. Han är väldigt vacker, duktig på att spela fiol och över huvud taget en väldigt romantisk figur. Han har förstås massor av beundrarinnor, även om ingen flicka från något välordnat hem skulle tillåtas att slå sig ihop med honom. Och dessutom menar inte Jarl allvar med några av sina flickvänner. Han tröttnar snabbt på dem.

Den yngre brodern Birger är Jarls motsats. Stor och sävlig, men med ett våldsamt humör om han blir retad. Han är väldigt stark, men har inget fördelaktigt utseende och ingen av flickorna i bygden är intresserade av honom. Birger är förstås med om de olagliga affärerna som brodern och fadern håller på med, men han är framför allt intresserad av gårdsdriften. Tack vare honom är Stigmansliden faktiskt en riktigt välskött gård. Birger är kär i Elsa, en flicka av god bondefamilj, men hon har förstås bara ögon för Jarl. Tills en dag när det plötsligt verkar som om det är Birger hon vill ha. Hon vill till och med gå emot sin egen familj och gifta sig med honom. Birger kan knappt tro det!

Men Elsa har baktankar. I själva verket är det Jarl hon vill ha, men han har gjort slut. Men hon tänker att om hon gifter sig med Birger så får hon åtminstone vara nära Jarl. Det gäller bara att Birger inte får veta ...

Böckerna i den här serien har faktiskt blivit bättre och bättre. De är förstås väldigt kiosklitterära, men jag brukar ju faktiskt läsa en del sånt. Bara för att det inte är så där väldigt bra betyder det ju inte att jag inte gillar det. ;-)


- "Vildkatten"
- "Vildkatten i bur"
- "Wanda från Stigmansliden"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar