tisdag 22 september 2009

Mannen under trappan


Mannen under trappan
av Marie Hermanson

"Mannen under trappan" går som TV-serie just nu, men hittills har jag bara lyckats se några minuter av första avsnittet, trots att det gick i repris flera gånger. Det andra avsnittet har jag antagligen missat helt vid det här laget. Jag är hopplös när det gäller att följa TV-serier. (Numera kan man väl se dem på internet också, men jag känner sällan för det.) Böcker är mycket enklare. Så jag läste den i stället. Jag hade den ju ändå i SUB:en. :)

Den handlar om Fredrik, som har ett nästan helt perfekt liv. Han är gift med den fantastiska Paula, de har två underbara barn och de har nyligen köpt ett vackert gammalt hus, som redan var renoverat. När Fredrik var yngre hade han högtflygande karriärplaner, men nu när han har familj har han kommit fram till att ett jobb som kommunaltjänsteman på en liten ort inte är så dumt det heller. Allt är frid och fröjd tills den morgon när Fredrik upptäcker att det bor en liten, smutsig man under trappan. Han vägrar ge sig av, säger att han är hyresgäst, och plötsligt blir Fredriks liv en kamp för att försöka bli av med denne Kwådd, som envist vägrar flytta. Samtidigt börjar Paula ta avstånd till Fredrik. Själv blir han mer och mer desperat, att ingen förstår hur mycket Kwådd förstör. Nu är inte Fredriks liv så fint och lyckligt längre.

Marie Hermanson skriver enkelt och klart, utan så många krusiduller, men vad som egentligen händer är inte lika klart. Precis som det ska vara. Vi ser verkligheten genom Fredrik, men är hans version verkligen den mest sanna? Jag läste ut boken på en dag, och använde sedan en dag till på att fundera på hur det egentligen låg till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar