lördag 30 augusti 2003

The Sandman


Det blev dags att läsa om "The Sandman". Jag äger inte alla delarna, men jag lyckades få tag på resten på bibblan. Bibliotek är bra. :)

(Observera att följande text först och främst är riktad till folk som inte har läst Sandman.)

I den här omgången har jag hittills bara läst det första albumet i serien - "Preludes & Nocturnes". Men jag har läst alla albumen tidigare.

När jag skulle läsa Sandman första gången så började jag naturligtvis med "Preludes & Nocturnes". Och jag blev besviken. Var det inte bättre än så här? För, let's face it, "Preludes & Nocturnes" är inte sådär himla bra. Resten av serien är mycket bättre. Det är nämligen så här: Från början var "The Sandman" en serietidning som kom ut varje månad (eller hur ofta det nu kan ha varit). Sedan samlades de 75 tidningarna i 10 album, där varje nummer av tidningen blir som ett kapitel. Berättelsen tar slut, det är inte en sån där serietidning som fortsätter i alla evighet och där tiden står stilla. I de första "kapitlen" (d.v.s. numren av tidningen) märks det att Neil Gaiman (för det är han som har skrivit manus till alltihop) inte är riktigt säker på hur berättelsen ska vara än. Historierna i "Preludes & Nocturnes" är mycket mer skräckaktiga än vad serien blir senare. Men nej, man kan inte bara hoppa över "Preludes & Nocturnes". Man får ju veta en massa viktiga saker som dyker upp i senare historier. Många saker lägger man inte märke till förrän man har läst om hela serien några gånger. :)

Jag försökte beskriva handlingen men bestämde mig för att ge upp. Ska jag inte avslöja för mycket (och jag vill inte avslöja något alls) så blir det fullständigt obegripligt. Det handlar om drömmar, så mycket kan jag säga. Sedan får du helt enkelt lita på mig när jag säger att det här är är en fantastisk och fantastiskt bra serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar