måndag 18 augusti 2003

Med ryggen mot verden


Tjejen på framsidan av boken heter Katarina. Hon var medlem i Otpor, en grupp som var motståndare till Milosevic, och är en av de serber som Åsne Seierstad har porträtterat i sin bok "Med ryggen mot verden". Förutom Katarina får vi möta tolv andra personer samt en familj. Det är bl. a. Branko som arbetar för Milosevics parti, Bojana som är redaktör och programledare på en TV-kanalen som är emot regimen, Snezana som har flyttat ifrån Serbien, Sveta som är präst, och Mira, vars man dömts för krigsförbrytelser och sitter i fängelse i Nederländerna.

Åsne Seierstad bodde i Serbien under 2000 och 2001 och det var då den här boken kom till. Den kom först ut år 2000, men har tydligen reviderats och följer nu peronerna fram till Milosevics fall 2001. (Mitt exemplar är från 2003.)

Det är väl knappast någon som har missat att Åsne Seierstad bodde tillsammans med en afghansk familj och skrev "Bokhandlaren i Kabul" om dem, men den här boken är inte lika känd. Inte i Sverige åtminstone. Den har inte kommit ut på svenska. "Med ryggen mot verden" är minst lika bra som "Bokhandlaren i Kabul", så om du kan få tag på den så läs den! (Lägg märke till hur jag skriver för svenskar, trots att jag använder en norsk dagbokstjänst. Ologiskt?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar