onsdag 5 mars 2008

Odd and the Frost Giants


Odd and the Frost Giants
av Neil Gaiman

"Odd and the Frost Giants" är en ganska tunn barnbok, specialskriven för något brittiskt jippo på världsbokdagen. Skolelever kommer kunna "köpa" den för bokkuponger som de har fått utdelade gratis. Om man inte är ett brittiskt skolbarn så kan man köpa den för nån femtiolapp på t.ex. Adlibris eller Amazon.co.uk. Amazon.com verkar inte kunna leverera den förrän mycket senare. (Som jag har förstått det får inte t.ex. Storbritannien och USA sälja böcker på varandras "revir".)

Lite extra kul är det förstås att boken utspelar sig i Skandinavien någonstans, antagligen Norge, på vikingatiden. Odd är en pojke som har haft otur i livet. Hans pappa dog under en vikingafärd, och själv haltar Odd efter att ha skadat benet. Efter att hans mamma skaffade en ny man trivs han inte hemma, så han bestämmer sig för att rymma trots att det är mitt i vintern. Egentligen borde det vara vår, men just den här vintern verkar inte ta slut. Ingen vet varför. På sin färd möter Odd några djur som beter sig ganska underligt, och ännu märkligare blir de...

Det här är inte min favoritbok av Neil Gaiman. Den kanske är mer för barn och inte lika mycket för vuxna? Annars brukar hans barnböcker funka lika bra för vuxna. Eller så är de andra helt enkelt bättre. ;-) Men den är inte dålig. En del av karaktärerna förekommer i andra av Gaimans böcker också och sånt är alltid kul. De är ju lånade någon helt annanstans ifrån i och för sig (och med tanke på att han gillar att skriva om mytologi och det här utspelar sig på vikingatiden är det inte så svårt att gissa vilka de är), men han skriver ju dem på sitt eget sätt och man kan känna igen dem från t.ex. The Sandman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar