tisdag 1 augusti 2006

Doktor Glas


Doktor Glas
av Hjalmar Söderberg

Se, seriös litteratur.

Det här var inte första gången jag läste "Doktor Glas", men det var nog nästan tio år sedan sist. Då blev jag nog lite mera tagen av den, men det är fortfarande en bra bok. Och det är intressant med beskrivningarna av Stockholm i början av 1900-talet, även om jag inte har någon direkt relation till den staden. Har knappt varit där.

Huvudpersonen, doktor Glas alltså, är en läkare som iakttar världen utan att delta särskilt mycket. I sin dagbok skriver han ner sina funderingar. En dag kommer den unga. vackra prästfrun Helga Gregorius till hans mottagning och ber om hjälp. Hon har så svårt att tåla de äktenskapliga plikterna, säger hon, och hon älskar dessutom en annan. Doktorn har alltid avskytt pastor Gregorius, egentligen utan annan orsak än hans utseende, och börjar fundera över hur han skulle kunna befria kvinnan.

Att jag läste om "Doktor Glas" beror förstås på att jag vill ha koll på den när jag ska läsa Bengt Ohlsons "Gregorius". Det ska bli väldigt spännande att läsa historien ur Gregorius perspektiv. Blir väl vilket år som helst nu...

Jag borde förresten läsa fler klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar