söndag 28 maj 2006

Tussi och trollkarlen, Tussi berättar mera



Tussi och trollkarlen
Tussi berättar mera
av Ester Ringnér-Lundgren

Det här är del tre och fyra i Tussiserien. De utspelar sig under samma sommarlov, och "Tussi berättar mera" tar vis ganska direkt efter det att "Tussi och trollkarlen" slutar. Samtidigt är de ju skrivna så att man inte ska behöva ha följt hela serien, så det spelar ingen större roll egentligen. Men när jag nu hade båda olästa...

Böckerna tillhör B. Wahlströms barnböcker, så det är ju inte direkt några avancerade berättelser. Och precis som i Lottaböckerna (samma författare, det är därför jag samlar på dessa också) så är det mest olika lustiga/söta/spännande episoder staplade på varandra och ingen direkt genomgående handling.

Tussi och hennes familj (mamma, pappa, de äldre syskonen Annika och Bisse) är i sin sommarstuga, precis som i så många andra av Tussiböckerna. Just den här sommaren visar det sig att mammans kusin Bojan med familj också tillbringar sommaren i trakten. Bojan har en son som är i Bisses ålder och en dotter, Ulla, som är ett år äldre än Tussi. De blir vänner, och det passar ju bra eftersom Tussi blir ovän med sin vanliga sommarkompis Nora, som istället leker med en annan flicka. Trollkarlen är egentligen inte en trollkarl, utan bara en äldre herre som bor i ett "mystiskt" hus. Det är bara det att Tussi har lite väl livlig fantasi... "I Tussi berättar mera" handlar det mer om "trollkarlen", och om när Tussi och Ulla blev osams (bara ett tag), om en spökröst och om hur Tussi och Nora (jo, de är också sams igen) skulle laga mat. Sött. Och lite roligt när Tussi får handla efterrätt för högst 2,50 kr eller klär sig i "nystrukna blue jeans". :) Böckerna är från 1958 och 1960. (Så det tog lång tid innan man fick reda på vad Tussi gjorde under andra halvan av lovet.)

Jag har en oläst Tussi-bok i hyllan, och så saknar jag en enda i serien. Det är alltid svårt att få tag i den sista boken man saknar i en gammal bokserie. De man redan har dyker däremot upp överallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar