måndag 22 maj 2006

Notes on a Scandal


Notes on a Scandal
av Zoë Heller

Den nyligen pensionerade läraren Barbara Covett berättar här historien om sin väninna Sheba Hart. Sheba undervisade på samma skola som Barbara, men är yngre, runt fyrtio. Hon hade inte jobbat där så länge, och Barbara bestämde sig redan tidigt för att Sheba skulle bli hennes vän. Först såg det ut som om Sheba skulle välja en annan av lärarna som bästa vän, men till slut avgick Barbara med segern. Fast egentligen är de ganska olika. Barbara är som sagt nyss pensionerad. Hon är ordentlig av sig och lever ensam med en katt som enda sällskap. Sheba klär sig lite bohemiskt, härstammar från överklassen, och har familj. Men ändå har de båda kvinnorna blivit goda vänner.

Men nu har saker och ting tagit en oväntad vändning. Det fanns något om Sheba som Barbara inte visste om, nämligen att hon hade en affär med en av eleverna. Nu har det kommit ut, och allmänheten både föraktar och roas av Sheba. Barbara observerar att folk ser nåt komiskt i den här affären, vilket de inte hade gjort om det hade varit en medelålders manlig lärare och en ung kvinnlig elev.

Nu vill inte Shebas man veta av henne längre, och det är Barbara som tar hand om henne. Sheba har blivit lynnig och osällskaplig av situationen, och ibland berättar hon drömmande om sin unge älskare. Barbara har bestämt sig för att skriva ner hela historien. Eh, jo, Barbaras överdrivna intresse för Sheba är en smula obehagligt.

"Notes on a Scandal" var på något sätt lite annorlunda än jag hade trott. Jag hade ju hört mycket om den tidigare. Men man kan inte säga att jag blev besviken på den. Jag tyckte att den var bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar