tisdag 20 december 2005

Det tvetydiga tivolit


Det tvetydiga tivolit
av Lemony Snicket

Gah, det var ju över ett år sen jag läste föregående bok om Syskonen Baudelaires olycksaliga liv! I början kom de ut rätt tätt (och två i taget), men inte nu längre. Översätt snabbare! Jag tror att det finns tolv stycken på engelska. Det ska förstås bli tretton. Varje bok innehåller dessutom tretton kapitel, det ska vara så otursamt som det bara går. :) "Det tvetydiga tivolit" är den nionde boken i serien och här råkar Violet, Klaus och Sunny ut för en mängd fasor. Förutom greve Olaf och hans anhang finns här en spådam, hungriga lejon, en freakshow och förskräckliga tivolibesökare. Och mysteriet tätnar. Vad har hänt de två trillingarna Quagmire, varför dog syskonen Baudelaires föräldrar, vad är F.B.K. och vad finns i Snicketmappen?

Jag tror inte att alla uppskattar de här böckerna. De är lite kyliga och overkliga, men om han har rätt sinne för humor så är de vansinnigt roliga.

"I de flesta fall är den bästa strategin inför en anställningsintervju att vara någorlunda ärlig, för det värsta som kan hända är att man inte får jobbet och blir tvungen att ägna resten av livet åt att försöka hitta ätliga bär och rötter i vildmarken och söka skydd under ett träd eller under markisen utanför en konkursdrabbad bowlingbana [...]"

"Jag har alltid tyckt synd om människor som har födelsedefekter, men nu inser jag att de faktiskt är otroligt komiska."

Tidigare böcker i serien:
1 & 2. Lite om "En olustig början" och "Reptilrummet".
3 & 4. Lite om "Den sorgsna sjön" och "Det sällsamma sågverket".
5. "Den skräckfyllda skolan"
6. "Det hemliga hisschaktet"
7. "Den bedrövliga byn"
8. "Det hotfulla hospitalet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar