måndag 4 april 2005

A Traitor To Memory


A Traitor To Memory
av Elizabeth George

Det fanns en tid då jag kastade mig över varje ny Elizabeth George-deckare. Det gör jag inte längre. "A Traitor To Memory" ("Minnets labyrint" på svenska) är inte ens hennes senaste bok. Jag har haft den i hyllan länge, men har inte riktigt känt mig frestad att läsa den. Dels är den otroligt tjock, över tusen sidor, dels tycker jag att hennes nyare böcker inte är lika bra som de äldre. Men nu var det ju påsk och då måste man ju läsa en påskekrim, eller hur? :) Och när jag väl började läsa så tyckte jag faktiskt att den var riktigt bra, fast lite i längsta laget.

Böckerna måste läsas i ordning, för det mest spännande är ju huvudpersonernas privatliv. I den första boken, "A Great Deliverance" ("Pappas lilla flicka") tvingas kommisarie Thomas Lynley och assistent Barbara Havers att lösa ett mordfall ihop. Lynley är Havers sista chans att få vara kvar i mordkommisionen på New Scotland Yard, hon har redan misslyckats att samarbeta med alla andra. Om det inte funkar med Lynley kommer hon bli degraderad. Men han står för allt hon hatar. Han är överklass, adlig till och med, har ett gods i Cornwall, är snygg, självsäker, har gjort kometkarriär, är en riktig kvinnokarl. Själv är Havers arbetarklass från London, ful, överviktig, illa klädd, sur och grinig, och hon bor hos sina gamla föräldrar som hon förtvivlat försöker ta hand om. Som bäddat för konflikter.

Men det är länge sedan nu. Den första boken kom ut i slutet av 80-talet, men i berättelsen har det bara gått tre år mellan den och "A Traitor To Memory". Det har dock varit tillräckligt med tid för att Lynley och Havers inte bara ska ha lärt sig samarbeta med varandra, utan faktiskt ha blivit vänner. Dessutom har man fått lära känna deras övriga vänner, släktingar, och andra poliser. Redan från början hade Lynleys vänner lady Helen Clyde, Simon St. James och Deborah Cotter (de båda kvinnorna har dock andra efternamn numera) viktiga roller. I de senaste böckerna har en polisman, Winston Nkata, ofta kommit att jobba med Lynley och Havers och i den här boken handlar det mycket om honom. Det gillar vi. :)

Men själva deckargåtan då? Äh, såna oväsentligheter. :) Jo, en kvinna blir påkörd och dödad på en Londongata. Ingen ovanlighet kanske, om det inte hade varit för att hon blivit överkörd tre gånger och kroppen dolts efter dådet. Vissa känsliga omständigheter gör att just Lynley och Havers sätts in på fallet. Men hur långt kan de gå för att skydda en överordnad? Havers har redan varit i trubbel och fler oegentligheter kan gör att hon förlorar jobbet. Invävt mellan kapitlen skriver en berömd violinist som inte längre kan spela om barndomsminnen han trodde han glömt, om ett tragiskt mordfall i hans familj. Vilken är kopplingen mellan de båda morden?

Ofta i Elizabeth Georges böcker är det något element i mordfallet som återspeglas i utredarnas egna liv, så även här. Men det får du läsa om själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar