torsdag 14 augusti 2003

Midsommarvals



För ett tag sen kom jag på att jag skulle läsa Viveca Lärns Saltöserie efter årstid. Den består av fyra böcker: "Midsommarvals", "Hummerfesten", "En fröjdefull jul" och "Sol och vår". Tyvärr fick jag inte den idén förrän i juli, så midsommarvalsen kom lite för sent för min del. Men det är ju åtminstone fortfarande sommar. Jag borde väl förresten läsa "Hummerfesten" snart. Det är säkert ungefär samma sak som kräftskiva (fast med hummer), och såna har man väl i augusti eller?

I jalla fall... "Midsommarvals" utspelar sig på Saltön, en ö på västkusten. Man får följa några personer, både lokalbefolkning och sommargäster, under veckan som leder fram till midsommar. Det blir en dramatisk vecka för dem alla. Sara har just blivit änka (hennes man var mycket äldre än hon) och hon har lämnat sitt gamla liv i Göteborg bakom sig för att flytta till Saltön. Tobakshandlarens fru Emily lämnar sin man och bosätter sig i en bil. Johannas son Magnus börjar plötsligt frigöra sig, och äntligen kan hon leva lite själv också, som hon länge har planerat. Karl-Erik Månsson, som äger fiskkonservsfabriken, har inte planerat att hans liv ska förändras. Å andra sidan har han ingen aning om att hans flickhustru räknar dagarna till hans förväntade död (det ligger i Månssons släkt att männen dör när de fyller 65) heller.

Är det inte lite konstigt att det inträffar livsavgörande händelser för i stort sett alla under en och samma vecka? Men så är det ju i böcker och filmer. Det är lättläst och trevligt, och ibland nämns Göteborg. :) Jag vill gärna veta vad som händer personerna i boken, så "Hummerfesten" kommer troligen läsas snart. Inte bara för att jag har tänkt läsa dem efter årstid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar