lördag 5 oktober 2019

The Girls

The Girls
av Emma Cline

Evie är fjorton år i Kalifornien 1969. Det är sommar och hon har inget att göra. Vänskapen med bästa kompisen har krackelerat och hon tillbringar mycket tid ensam. Man får verkligen en känsla av ödslighet när man läser om Evies tillvaro.

Men en dag får hon syn på en grupp unga kvinnor – eller flickor, de är bara några år äldre än Evie – som är chockerande sjabbiga, och i Evies ögon underbart glamourösa. Så småningom får hon kontakt med Suzanne, den mest glamourösa av dem alla. Hon får följa med till kollektivet där de bor. Det är ren misär där, och Evie kan se det, men det är ändå så lockande. Hon vill vara som dem och känna sig som en del av något. De dyrkar alla Russell, ledargestalten i kollektivet, och hans idéer. Alla borde lära av honom! Och tänk när hans musik blir känd!

I kortare avsnitt får vi följa den mycket äldre Evie i nutid. Ett möte med några ungdomar gör att ämnet kommer upp till ytan. Historien om när Evie befann sig i periferin av ett brutalt massmord som har fått en särskild plats i populärkulturen.

Det här är förstås en lätt maskerad roman om Charles Manson och hans anhängare. Jag antar att författaren inte vill tynga ner berättelsen om Evie med för mycket fakta. Det är ju inte true crime utan en berättelse om ett ensam flicka på jakt efter tillhörighet. Samtidigt som det ju är en bok om tiden innan det här hände, om hur någon kunde dras in i kretsen kring Manson eller Russell, hur det kunde gå så långt. Men berättat av någon som fortfarande hade en fot kvar i verkligheten och som har kunnat leva ett vanligt liv efter det som hände även om hon tänker på tiden med Suzanne och de andra varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar