lördag 28 september 2019

Soupy Leaves Home

Soupy Leaves Home
av Cecil Castelucci
Illustrerad av Jose Pimienta

Pearl rymmer hemifrån, klär sig som pojke och försöker klara sig på egen hand. Hon blir vän med den gamle luffaren Ramshackle, som visar henne hur man tjuvåker i godsvagnar och lär henne allt om luffarkulturen. Här finns folk med alla möjliga bakgrunder, man behöver inte berätta om sitt förflutna bara man följer de regler som luffarna lever efter. Annars blir man utstött ur deras gemenskap.

Pearl, som nu kallar sig Soupy, trivs med livet på luffen. Men Ramshackle uppmanar henne att resa hem, om hon har den minsta möjlighet. Han har själv mycket i livet som han ångrar och han vill inte att hans skyddsling ska göra liknande misstag.

Fin berättelse, men kanske lite väl tillrättalagd. Jag har faktiskt läst en annan serie som utspelar sig i samma miljö, och den visade fler av de mörka sidorna med det här livet. Men kanske ska man inte jämföra historier så. Båda berättar det som de vill berätta. Den här berättar om Pearls utveckling, och hur hon blir starkare av sina okonventionella upplevelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar