torsdag 26 september 2019

Torsons Kajsa

Torsons Kajsa
av Dagmar Lindwall

Den här såg väl fin och somrig ut? Något att läsa under sommarlovet, jag menar semestern.

Kajsa lever ett mycket enkelt liv tillsammans med föräldrar och småsyskon i en liten stuga i Bohuslän. Jag tycker som att Bohuslän beskrivs som väldigt exotiskt och primitivt i inledningen. Kajsa tjänar egna pengar för att kunna plantera blommor i trädgården, hennes hobby. De har en excentrisk granne. Folk är fiskare och stenhuggare. Några episoder beskriver Kajsas vardag.

Men allt förändras när stenhuggarna får sluta på grund av arbetsbrist. Kajsas pappa är en av de som söker sig in till stan för att jobba. I början skickar han hem brev och pengar, men snart blir det glesare mellan försändelserna.

När Kajsa hamnar på sjukhus i stan kommer förstås pappan och hälsar på. Men han verkar inte vilja ha besök. Kajsa får jobb hos en fin dam som hon träffat på sjukhuset. Arbetet är inte hårt, för damen vill egentligen bara hjälpa Kajsa lite diskret. Och ta reda på varför flickans far uppför sig konstigt. Hon har ägnat sig mycket åt socialt arbete och känner till att många familjefäder försummar sina familjer. Men det verkar ju inte vara att han dricker.

Jag vet inte om jag nånsin har läst om detta temat i en av B. Wahlströms röda ryggar, eller i några andra ungdomsböcker från den tiden: Kajsas pappa är otrogen minsann! En "giftasgalen" kvinna har satt sina klor i honom, så han alldeles har glömt sina förpliktelser. Och Kajsa hamnar i den märkliga sitsen att hennes pappa gärna vill att dottern och hans nya dam ska lära känna varandra, och att de ska umgås alla tre. Nu måste Kajsa och hennes arbetsgivare komma på ett sätt att få tillbaka honom. Inte konfrontera, här gäller det att bruka list!

Varför detta är Kajsas ansvar kan man ju fråga sig. Också hur hennes pappa helt kan glömma av att han har fru och barn, och att det skildras som att han nästan inte kan rå för det. Han bor ju ifrån dem, och stadslivet lockar, men nåt ansvar kan man väl ändå kräva av en vuxen människa? Men det kanske mest har att göra med att genren gärna ska handla om hur huvudpersonen klarar skivan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar