måndag 16 september 2019

Trollflöjten

Trollflöjten
av Eva Ibbotson

Guy Farne är verkligen en selfmade man. Spädbarnet som hittades under några säckar i hamnen i Newcastle har gjort sig en enorm förmögenhet. Den enda kvinna han har älskat gifte sig dock med en annan. På den tiden var Guy ingen, inget för någon ur hennes klass. Men nu är hon änka och har tagit kontakt med Guy igen. Och han har stora planer för deras möte. De träffades först gången när hon var på flickpension i Wien. Han ska återskapa det där mötet, men den här gången ska han vara något att räkna med. Han ska vara slottherre! Det finns gott om slott till salu ute i Europa. Den utfattiga adeln har inte råd att driva dem längre.

Tessa är väl egentligen slottsfru, men vad betyder det när pengar saknas helt och hållet? Det bästa är att sälja slottet, även om det är sorgligt. Själv ägnar hon sig helt åt opera. Inte att hon är sångerska själv, men hon jobbar som alltiallo hos ett litet operasällskap för att få vara nära Konsten. Hon är expert på att hantera de excentriska sångarna och att avvärja alla små katastrofer. Betalt får hon inte, för operan går väl inte ens runt.

Men så får operasällskapet ett fantastiskt uppdrag. De ska sätta upp Trollflöjten på ett slott på uppdrag av en utländsk miljonär. Det är bra betalt, och dessutom är skuldindrivarna inte lika påstridiga när de vet att operasällskapets framtid ser ljus ut. Det är bara Tessa som är orolig. För slottet de ska till, det är hennes slott. Och hittills har hon hållit sina två liv åtskilda. Operasällskapet vet inte att hon är adlig och hennes släktingar vet inte vad hon jobbar med.

Mysig, romantisk och humoristisk bok. Spännande miljöer, och gott om komiska händelser och förvecklingar. Inte minst med Tessas tilltänkte make. Alla i Österrikes adel vet att de två måste gifta sig, för vilka skulle de annars gifta sig med? Så Maxi friar på sin mors uppmaning lite då och då, utan särskild entusiasm, och Tessa avböjer. Och förstås leder alla konstnärstemperamenten på operan till dråpliga situationer. Verkligen ett nöje att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar