lördag 31 mars 2018

Tell the Wolves I'm Home

Tell the Wolves I'm Home
av Carol Rifka Brunt

Junes morbror Finn är döende i aids. Han är en erkänd konstnär och innan han dör vill han måla ett porträtt av sina båda systerdöttrar, alltså June och hennes storasyster Greta. Förr stod de två väldigt nära varandra, men numera har Greta blivit så taskig mot June, och June har egentligen inga andra kompisar än Finn. Men det räcker för henne, för Finn är helt fantastisk. Rolig och spännande, och han förstår henne precis. Det är 1987, och för att vara åttiotalet känns det som om June och hennes familj har en ganska sansad attityd till aids. Det finns en scen precis i början där Greta på ett utspekulerat sätt tvingar June att visa att hon ändå är rädd, men annars är de relativt avslappnade i jämförelse med hur media rapporterar om sjukdomen.

Men Finn dör förstås, för det finns inga effektiva mediciner, och June blir ensam med sorgen. Hennes föräldrar förstår henne inte, och Greta är snarare motsatsen till tröstande. Men det finns någon som försöker få kontakt med June, en man som hon såg på begravningen och som hon inser var Finns pojkvän. Han som mördade Finn, enligt hennes familj. June visste inte ens att han fanns. Det är klart att hon vet hur Finn måste ha fått sjukdomen, men det är inget man pratar om i familjen. Och man tänker att man vet varför, men å andra sidan ser vi ju bara Junes sida av historien. Det är hon som berättar.

June är misstänksam mot Toby, som Finns pojkvän heter, men han är också ett sätt att vara nära Finn lite till. Men det gör ont att tänka på att Finn var hennes bäste vän och visste allt om henne, och så var det så mycket som hon inte visste om honom.

Jag tyckte om boken. Det är en varm berättelse och jag tycker att personskildringarna är bra. Vissa scener är kanske lite sådär som att de är hämtade ur en film, men så är det andra avsnitt som väger upp för det. Men den handlade egentligen inte riktigt om det jag hade förväntat mig. Jag vet inte exakt vad jag hade förväntat mig ens, men inte att den mest skulle handla om att vara syskon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar