fredag 30 mars 2018

Rörelsen

Rörelsen. Den andra platsen
av John Ajvide Lindqvist

En ung man vid namn John Lindqvist flyttar på 80-talet in i en sunkig lägenhet (en lokal som inte verkar vara avsedd som bostad egentligen) i centrala Stockholm. Planen är att försörja sig genom sitt trolleri. Men psyket påverkas negativt av hans situation, eller om det är hela världen. Det är något konstigt med folk i huset, och kanske med samhällsklimatet över huvud taget. Vi vet redan från början att huset där John bor ligger nära platsen där Olof Palme snart kommer att mördas, och flera gånger uttrycker olika personer i boken sitt hat mot Palme. Det här är en tid när jag levde och som jag minns, men inget av det här ingår i mina egna upplevelser eller minnen eftersom jag var i sjuårsåldern då. Men det var säkert så på den tiden, efter vad jag har hört senare så är det inte osannolikt.

En dag upplever John något skrämmande i den gemensamma tvättstugan och efter det börjar folk i huset bete sig som om de har en hemlighet. En som John kanske kan få vara med på. Och som samtidigt knyter an till hans värsta barndomsminne och alla böcker han sedan skulle komma att skriva. (Framför allt till den första boken i trilogin om platserna, "Himmelstrand", förstås.) Jag gillar den här blandningen av övernaturlighet och självbiografi. Det är omöjligt att veta vad som är sant och inte, och det väl inte så viktigt heller. "Den andra platsen" kanske finns, vad vet jag?

"Himmelstrand" och "Rörelsen" är två väldigt olika böcker, men de har också massor av beröringspunkter. Det blir spännande att se hur den sista boken i serien, "X", är. Jag tror att den också kommer vara helt annorlunda, men ändå fläta ihop hela historien. Eller, jag hoppas det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar