måndag 26 mars 2018

Dette er mine gamle dager

Dette er mine gamle dager
av Tore Renberg

"Dette er mine gamle dager" är den femte boken om Jarle Klepp, som vi har fått läsa om i olika faser av hans liv. Här är han 38 år, han har en stabil relation till sin vuxna dotter Lotte och han är också gift och har två småbarn. Allt är lugnt. Men så möter han en bekant från mycket länge sedan och får veta något om sin far. Vi har ju tidigare kunnat läsa om Jarles uppväxt och den alkoholiserade fadern i "Kompani Orheim". Nu trodde han egentligen att han hade lagt allt detta bakom sig. Det var ju flera år sedan fadern dog. Men nu börjar Jarle grubbla igen. Nu när han själv är pappa till två små – det var annorlunda med Lotte, Jarle var så ung och dessutom växte hon upp hos sin mamma – så funderar han också på hur hans egen pappa såg på sin roll som far.

Min favorit av böckerna om Jarle är "Kompani Orheim", men nu är det länge sedan jag läste den. Jag minns inte om några av Jarles barndomsminnen i "Dette er mine gamle dager" också var med i den boken, men man känner igen hur barndomen var. Ändå är den här boken annorlunda, kanske för att den Jarle som tänker tillbaka är mognare och har andra erfarenheter.

Jag mindes förresten inte att Jarle har en bror. Han är såpass mycket äldre att de inte direkt har vuxit upp tillsammans, så det kan ju hända att han har nämnts men inte varit med så mycket i de tidigare böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar