söndag 27 augusti 2017

The Poison Eaters And Other Stories

The Poison Eaters And Other Stories
av Holly Black

En samling fantasynoveller av olika sort.

En av dem, "The Coldest Girl In Coldtown", har samma titel som en av Blacks romaner, men som jag förstår är det helt olika berättelser. De utspelar sig dock i samma värld, en värld där det finns vampyrer och åtminstone i USA isoleras alla som är smittade av vampyrism i s.k. Coldtowns. Dit dras också de människor som vill bli vampyrer. Matilda har blivit biten, men försöker undvika att utveckla vampyrism. Det går, om man kan motstå längtan efter blod tills smittan går ur kroppen. Matilda bedövar sig med alkohol.

En annan novell handlar om några av karaktärerna från hennes Modern Faerie Tale-serie ("Tithe", "Valiant" och "Ironside"). Roligt att återse dem även om novellen inte var en av de tyckte bäst om i samlingen.

Och sedan finns det flera andra som utspelar sig i vår värld, men alltid med någon sorts fantasyinslag, och så de som utspelar sig helt och hållet i en fantasivärld. Jag tycker egentligen bäst om low fantasy eller urban fantasy, när det är här och nu. Men alla novellerna är bra. Favoriten är nog "The Coat of Stars", där huvudpersonen, Rafe, är teaterkostymör i New York men nu ska besöka sina föräldrar och resten av släkten i småstaden han kommer från. Han trivs inte där, ingen i familjen förstår sig på honom och hans konstiga liv. Just nu är det dessutom drama i familjen, för hans syster har lämnat sin man och de bråkar om sonen. Och Rafe gör något som ingen hade förväntat sig. Och sedan inser han att det finns något annat han kan göra – något som har att göra med Lyle, hans bästa vän som dog när de var tonåringar. Härlig kombination av saga och verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar