fredag 25 augusti 2017

Funny Girl

Funny Girl
av Nick Hornby

Var det inte ganska länge sedan jag läste något av Nick Hornby? Jag läste flera av hans böcker för ett antal år sedan, men efter det har jag tappat intresset. Men miljön i den här lät väldigt spännande: TV-världen i sextiotalets London.

Barbara Parker är uppvuxen i Blackpool men drömmer om London, och framför allt om att få vara rolig. Hon älskar tv-komedier, och analyserar skämt och timing noga. Det är det hon vill göra, och mot alla odds lyckas hon. Hon byter namn till Sophie Straw och får den kvinnliga huvudrollen i en sitcom som specialskrivs för henne. Egentligen är det hon som är den verkliga huvudpersonen, men det gäller att underhålla hennes manlige motspelares ego.

Vi får följa Sophie och hennes medarbetare (producent, manusförfattare m.fl.) under några år när serien Barbara (And Jim) går på tv. Det är en populär serie, men jag gillar att den inte är orimligt populär. Utan att veta så mycket om hur det gick till i tv-branschen på 60-talet så verkar det realistiskt. Ibland är det något uppsummerande med berättarstilen, som jag inte vet om jag är så förtjust i egentligen. Men det får det ju å andra sidan att kännas som att jag läser en biografi om Sophie Straw och de andra, snarare en en roman. Som om Sophie kunde varit vilken som helst komedienn från den tiden. Jag får nog ändå säga att jag gillar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar