onsdag 16 augusti 2017

Evig søndag

Evig søndag
av Linnéa Myhre

Jag visste inte vem Linnéa Myhre var innan jag läste den här boken, som var hennes debutroman och sålde slut samma dag som den gavs ut för några år sedan. Men hon är visst en av Norges mest kända bloggare, även om hon inte verkar blogga så mycket längre. Hon har väl andra kanaler nu, och inte minst har hon skrivit ytterligare två böcker.

Bokens Linnéa är i 20-årsåldern och i första kapitlet har hon just messat sina vänner om att hon har ett sammanbrott. Men det gör hon varje vecka, så det är ingen som brukar regera nämnvärt. Inte hon själv heller egentligen. Visserligen irrar hon omkring på Oslos gator, men egentligen klarar hon sig fint. Det är "bara" allt som har med mat eller tid att göra som hon inte klarar. Men just den här dagen är det en av vännerna som svarar att hen har tänkt sluta gå till sin psykiater och att Linnéa kan ta över de redan bokade tiderna. Så då börjar hon gå hos Finn, som han heter.

Jag tänkte att det här väl är en berättelse om hur Linnéa blir bättre. I stället är det berättelsen om ett år när hennes ätstörningar blir allt värre, när dagarna känns tomma och alltför långa samtidigt som hon inte hinner med att göra något och när hon vill dö. Det blandas med minnen från tonåren, när hon hade trick för att kunna motionera utan att hennes mamma skulle märka något, och när hon var så sjuk att hon blev inlagd.

Det här lär vara saker Myhre också bloggade om, men som jag förstår det var hon mer humoristisk där medan boken är allvarligare. Inte så att boken saknar humor. Jag tycker att hon är rolig mitt i eländet. Och det var intressant att läsa hennes historia. Eller, det är ju en roman, men jag tror att den är väldigt självbiografisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar