söndag 22 maj 2016

En smakebit på søndag (Sörja för de sina)

http://gronneskoger.blogspot.se/2016/05/en-smakebit-pa-havboka.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Det är visst redan tre år sedan jag läste den första boken om Maj, "Att föda ett barn". Fantastiskt bra bok men det tog väldigt lång tid att läsa den. Del två, "Sörja för de sina", är det samma sak med. Gillar den verkligen, men har ändå hållit på att läsa och läsa i flera veckor nu. Det är inte såna böcker som man bara rusar igenom.

Den första boken utspelade sig under relativt kort tid. Den unga Maj blir tvungen att gifta sig med en man som är ganska många år äldre och från en betydligt finare familj än hennes egen. Det var verkligen inte meningen, de var inte ens ett par, men hon råkade ändå bli gravid med hans barn. Och ganska snart upptäcker Maj att Tomas har ju problem med spriten. Den boken handlar om hennes första tid som gift, om graviditeten och när dottern är bebis. I "Sörja för de sina" får man följa Maj och familjen under en längre tid, 40- och 50-talet. Tomas är nykter nu, efter en behandling, men Maj oroar sig för att han ska trilla dit igen. Det är mest vardagsbestyr och hushållsarbete som skildras, men det blir liksom mer än det.
Duka här i köket – borde byta bordsduken – ibland saknar hon köket där uppe. En övervåning har ju trots allt alltid trevligare ljus. Var är de? Inte för att puddingen kommer att vara färdig före sex, men att de inte ens syns till ut på havet? Halv sju har puddingen ännu inte riktigt stelnat i mitten, men den är vackert gyllenbrun på ytan och en pikant doft av gratinerad ost. Har det hänt dem något? Den får täckas över med en plåt och vila på eftervärme, medan Maj slår sig ner på verandan och spejar mot Ön. Nu är hjärtat otäckt igen. Till sju kan hon sitta, sedan äter hon. Det är nedrigt att inte passa mattider. Blåser det? Går det vita gäss? Gå i matkällaren efter lingon. Men i den jordluktande svalkan finns inga fjolårets lingonburkar kvar. Så typiskt.
(Kristina Sandberg, "Sörja för de sina", s. 292-293)

24 kommentarer:

 1. Det är en serie som jag är lie nyfiken på, men bara av smakebiten att döma så verkar den rätt så tung att läsa så jag vet faktiskt inte om jag kommer läsa den. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar tid att läsa, men den är också väldigt bra. Jag har varvat med lite mer lättsmälta böcker.

   Radera
 2. Jag har läst del 1. Ska nog läsa resterande vad det lider med. Tackar för smakbiten!
  Kram Cissi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Det är ju ingen brådska att läsa dem. :)

   Radera
 3. Jag har läst denna och började förut på den avslutande delen, men det var inte rätt tidpunkt så den får nog ligga ett tag innan jag tar nya tag med Maj. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå det. Det kommer nog dröja innan jag läser sista delen, även om jag är intresserad av att veta vad som händer i familjen nu.

   Radera
 4. En författare vars böcker jag inte försökt mig på än - men det börjar bli dags! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakebiten, kanske vill läsa den någon gång-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Det finns så mycket att läsa ...

   Radera
 6. Är tveksam på om det här är en bok för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte, man gillar ju olika saker. :)

   Radera
 7. Har hört väldigt mycket om de här böckerna, men tror inte att de är något för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så kan det ju vara. :)

   Radera
 8. Det här verkar vara populära böcker. Tack för smakbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Det verkar vara många som har läst dem ja.

   Radera
 9. Tack för smakbiten. Är jättesugen på att läsa denna serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den, den är riktigt bra. :)

   Radera
 10. en fantastisk serie. tack för smakebiten och påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, håller med om fantastiskheten. :)

   Radera
 11. Den serien är jag nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Det är bra böcker. :)

   Radera