torsdag 17 september 2015

Let's Kill Uncle


Let's Kill Uncle
av Rohan O'Grady

Det hela utspelar sig på en ö utanför Kanadas västkust, en vacker och idyllisk plats, men man säger också att det vilar en förbannelse över ön. Under kriget reste alla unga män till Europa för att slåss mot Hitler. Bara en återvände, och han är nu traktens polis. Alla änkor med barn och andra unga kvinnor lämnade ön. Det finns inte ett enda barn på ön, och har inte funnits på flera år. Men den här sommaren blir annorlunda. Två barn ska nämligen tillbringa sommaren på ön. Det ena är systerson till den välbärgade pensionerade majoren som hyr ett hus på ön, fast eftersom majoren är bortrest i början av sommaren får stackars föräldralöse Barnaby bo hos handlaren och hans fru så länge. Och så är det Christie, vars mamma har sparat ihop av sin lilla lön för att kunna inackordera dottern på landet.

Till en början hatar barnen varandra, men de inser snart att det finns ju inga andra barn så de måste nästan leka med varandra. Och speciellt Barnaby har en särskild talang för att ställa till med jävelskap. De bara råkar krossa varenda ruta i ett växthus, ramla av kajen och måla öns stolthet, den prisbelönta tjuren Iron Duke blåprickig. Öborna minns barn som förtjusande, det var så länge de träffade några, och är inte alls beredda på allt detta. Vad ska de ta sig till med barnen?

Självklart tänkte jag på Anne på Grönkulla när jag läste. Idyllisk ö, Kanada. Visserligen är det motsatta kuster av Kanada, och "Let's Kill Uncle" utspelar sig mycket senare, på 50-talet, men det är ändå något med de smått excentriska öborna och deras lugna liv (som störs av busungar) ... Säkert mest för att jag vet att båda utspelar sig på kanadensiska öar.

Men Barnaby har en mörk hemlighet. Han tror att hans morbror (egentligen bara hans döda mosters man) vill döda honom. För egentligen är morbrodern inte så välbärgad, alla pengarna är Barnabys. Men om Barnaby dör så kommer han att ärva pengarna. Men det måste förstås se ut som en olycka. Och hur lätt är det inte att råka ut för en olycka på den här ön – i skogen eller i havet?

Barnaby är övertygad om att han inte kommer överleva sommarlovet. Men vilka vuxna skulle tro på honom? Men Christie tror honom, och det är hennes idé att då får de väl döda morbrodern först, innan han hinner döda Barnaby?

Spännande. Kommer barnen lyckas överlista morbrodern, och ännu viktigare, smider morbrodern verkligen mordplaner eller är det bara barnen som gör det? En trevlig, ryslig och ganska udda berättelse. Jag gillar det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar