tisdag 8 september 2015

Köpmannen i Venedig

Köpmannen i Venedig
av William Shakespeare

Jag tror att detta var den enda av Shakespeares riktigt kända dramer som jag inte hade läst än. Jag kan förstås ha fel. Det är här ifrån det kända anförandet som innehåller bland annat "if you prick us, do we not bleed?" kommer. Den har man ju hört i ett antal olika former, men jag hade inte läst den riktiga tidigare.

Bassiano vill fria till den vackra Portia, men har inga pengar och ber sin vän, köpmannen Antonio, om ett lån. Antonios pengar är just nu uppbundna i ett antal handelsfartyg, som snart väntas anlända med dyrbara varor i lasten. De ber då den judiske pengautlånaren Shylock om ett lån i stället, och han går med på att låna ut utan ränta rent av. Lite skämtsamt bestämmer de att om återbetalningen blir försenad ska Shylock få skära ett skålpund kött ur Antonios kropp. Men när alla Antonois fartyg går i kvav så visar det sig att Shylock inte skämtade. Han hyser agg mot Antonio, dels för att han förstör Shylocks affärer genom att låna ut pengar utan ränta, men också för att han har behandlat Shylock illa och fällt nedsättande kommentarer om honom. (Det kanske är att gå lite långt att döda Antonio för det, men han framstår verkligen inte som särskilt sympatisk just då.)

Självklart finns här också folk som klär ut sig utan att ens deras närmaste känner igen dem. Det är Portia, som har en plan för att rädda Antonio. En ganska känd plan, tror jag nog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar