söndag 3 december 2006

Fragile Things


Fragile Things
av Neil Gaiman

Här är lite viktig information om du har tänkt köpa den här boken. "Fragile Things" är en samling av noveller och andra småtexter. En tidigare novellsamling, som kom ut för ett antal år sedan, heter "Smoke and Mirrors". Av någon anledning blev det så att den brittiska utgåvan kom att innehålla ett par noveller som den amerikanska saknande. I "Fragile Things" har man därför i USA tagit med dessa noveller, vilket man inte har gjort i Storbritannien. Inga problem för de som bor i respektive land, men för oss som inte gör det blir det knepigare. Här säljs ju amerikanska och brittiska böcker huller om buller, och har man otur och råkar köpa en amerikansk "Smoke and Mirrors" och en brittisk "Fragile Things" är det några saker som man missar! Jag har tydligen en brittisk "Smoke and Mirrors" och en amerikansk "Fragile Things", så jag har fått dubletter av "How Do You Think It Feels?", "In the End", "The Facts in the Case of the Departure of Miss Finch" och "Fifteen Painted Cards from a Vampire Tarot". Möjligen något mer.

Det är alltid svårt att skriva något vettigt om en samling noveller och annat. Om man gillar Neil Gaimans stil så kommer man att gilla det här i alla fall. Här finns bl.a. en sammansmältning av H. P. Lovecrafts och Arthur Conan Doyles världar, texter som är skrivna till skulpturer, skivor (av Tori Amos) och filmer (Matrix), en novell om en ganska märklig klubb, som var en (försenad) födelsedagspresent till en av Gaimans döttrar, texter inspirerade av gamla sagor och en lång novell som handlar om Shadow, huvudpersonen i "American Gods". :)

Lite annorlunda omslag. Syns säkert inte här, men texten är tryckt på halvgenomskinligt papper och bilderna direkt på boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar