fredag 6 februari 2004

Är du den skyldige?


Är du den skyldige?
av Margit Sandemo

(En vanligare titel på den här boken är "Nattens tårar", men jag har nån gammal Hemmets Journalutgåva.)

När Taran var åtta år bodde hennes familj en kort tid på en ort som hette Sletto. Där blev hon vän med en några år äldre pojke, Sjur Steinebråten. Sjur visste mycket om djur och natur, men han var mycket barnsligare än andra elvaåringar och han kunde inte läsa och skriva. Han hade inga andra vänner än Taran. När Tarans familj flyttade förlorade hon kontakten med Sjur, men många år senare, när hon var vuxen, hörde hon hans namn igen. Då var han misstänkt för våldtäktsförsök och mord. Men Taran ville inte tro på anklagelserna.

Ännu en kombination av deckare och kärlekshistoria. Margit har skrivit ganska många såna följetonger. Ofta känner man igen personlighetstyperna från andra böcker. Det skulle säkert gå att kategorisera dem på nåt sätt. Sjur påminner t. ex. en del om Tsi-Tsungga i Legenden om Ljusets rike. Hon gillar visst att återanvända namn från följetongerna också. I de båda serierna Häxmästaren och Legenden om Ljusets rike finns det en Taran, och i den förra följetongen jag läste var det en som hetter Armas, precis som en person i Legenden om Ljusets rike. Det finns många fler exempel.

Vad tyckte jag om den här boken då? Jodå, jag tyckte om den. Margits följetonger är perfekt mysläsning. Och mysläsning är en bra sak. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar