onsdag 11 februari 2004

The Amazing Adventures of Kavalier & Clay


The Amazing Adventures of Kavalier & Clay
av Michael Chabon

Sammy Klayman och Josef Kavalier är kusiner. Det är 1939 och Josef har just lyckats fly från Prag, där situationen för den judiska befolkningen blivit allt sämre sedan nazisterna ockuperade landet. Han tar sig till Brooklyn, där hans moster, mormor och kusin Sammy bor. Sammy och Josef, eller Joe som han börjar kalla sig, är båda i övre tonåren och blir snabbt goda vänner. När Sammy upptäcker Joes teckningstalanger får han en genial (tja, tycker han) idé. Sammy älskar serier. Han kan genren och vet att han skulle kunna skriva fantastiska historier, men hans teckningar blir aldrig tillräckligt bra. Joe och Sammy vore det perfekta serieskaparteamet. Nu gäller det bara att övertyga Sammys chef (som äger ett företag som säljer skämtartiklar) och chefens svåger (som publicerar kiosklitteratur) om att de borde satsa på att ge ut en superhjälteserie skriven av Sammy och Joe, som inte ens vet vad en serietidning är men som litar på att kusinen vet vad han pratar om. Sammy säger att det är nåt man kan tjäna pengar på och Joe behöver mycket pengar för att kunna få ut sin familj ut Tjeckoslovakien...

Detta är den blygsamma början på Sammy Clays (Clay låter ju mycket mer professionellt än Klayman) och Josef Kavaliers framgångar med The Escapist (i sitt vanliga liv är han utbrytarkung, men som The Escapist befriar han andra människor från t. ex. nazisterna, något som ju har ganska stor personlig betydelse för Joe) och alla de andra superhjältarna som de skapar. Det här är den delen av boken som jag tycker bäst om. Efter ungefär 2/3 blir handlingen nämligen mycket mörkare, med stora bakslag i både Joes och Sammys liv. Visst ska romanfigurer ha både medgångar och motgångar, men det känns ändå som om redan hälften av vad som händer dem skulle vara deprimerande nog. De hade det ju så bra nyss, och jag ville att de skulle fortsätta med det. Så småningom tar de sig upp ur de värsta djupen, men de blir ju naturligtvis aldrig mer de här två entusiastiska unga killarna som de var innan. De blir äldre och märkta av svåra upplevelser. Superhjälteseriernas popularitet minskar och moralpanik över seriers inflytande på ungdomar utbryter. Men låt dig inte avskräckas av det här. Det är en väldigt bra bok. Det är inte bara jag som tycker det heller, Chabon fick Pulitzerpriset för den. Den finns förresten på svenska också, "Kavalier & Clays fantastiska äventyr".

Det är mycket möjligt att jag kommer att läsa fler böcker av Michael Chabon.

Här kan man lyssna på en radiointervju med Michael Chabon om "The Amazing Adventures of Kavalier & Clay", och så får man ju reda på hur "Chabon" uttalas på köpet. Och Kristin, på samma sida kan man lyssna på ett reportage om Love. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar