fredag 29 april 2005

I skuggan av ett brott


I skuggan av ett brott
av Helena Henschen

De sydowska morden var ett av Sveriges mest kända mordfall. Den 23-årige Fredrik von Sydow slog en marsdag 1932 ihjäl sin far Hjalmar von Sydow, en mycket känd och mäktig man, samt två tjänstekvinnor hemma i familjens våning i Stockholm. Därefter begav sig Fredrik tillsammans med sin hustru Sofie till Uppsala, där han studerade. När polisen kom för att gripa dem sköt Fredrik först Sofie och sedan sig själv. Händelsen var omtalad i flera decennier efteråt (familjedrama! i överklassen! sprit och narkotika!) och det skrevs t.o.m. en teaterpjäs om den - "Ett brott".

Men Helena Henschen fick inte höra talas om morden. I hennes familj nämndes aldrig "Händelsen". Fredrik von Sydow var hennes morbror, Hjalmar hennes morfar. Hennes mamma var femton år när det hände, och det var hon och hennes sextonåriga kusin som kom hem till våningen den där dagen och upptäckte att allt inte stod rätt till. Mamman kunde aldrig tala om vad som hänt, och samtidigt blev hennes barndom ett otänkbart samtalsämne. Brodern hade ju funnits, men honom kunde man inte nämna. Alla bilder på honom förstördes. Helena Henschen fick höra talas om morden först som tonåring, och först efter mammans död kunde hon börja göra ordentliga efterforskningar och skriva en bok om det.

Det finns alltså inte så många berättelser om Fredrik och Sofie. Vad hände och varför? Hur inblandad var Sofie egentligen? "I skuggan av ett brott" försöker pussla ihop det lilla författaren vet, och hon fyller ut med sina egna tankar och föreställningar. Det handlar inte bara om morden, utan också om Fredriks och Sofies upplevelser som barn och ungdomar, om vad som formade dem. Dessutom berättas det om hur brotten kastade en skugga över inte bara de då levande, utan även över nästa generation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar