söndag 23 september 2018

Ramshackle

Ramshackle: A Yellowknife Story
av Alison McCreesh

Sommaren 2009 föreslog Alison McCreeshs pojkvän Pat att de skulle köpa en billig bil och köra från sin hemstat Quebec för att tillbringa sommaren i exotiska Yellowknife i Northwest Territories, en resa på drygt 500 mil. Man (jag) blir alltid så förvirrad av att allt i Nordamerika ligger mycket längre söderut än man tror. Yellowknife ligger i jämnhöjd med Sundsvall. Men i Kanada är det väl ganska öde områden.

Det första mötet med Yellowknife blir något av ett antiklimax. Staden ser ganska mycket ut som de städer de redan kände till. Det finns höga hus, och de har McDonalds och Walmart. Och jobben de hittade var precis sådana som de ville undvika. För Alisons del ett kontorsjobb. Men så småningom lärde de känna folk och fick se andra delar av Yellowknife. Bland annat det bohemiska området the Woodyard, där folk lever enkelt i små skjul, som byggts på mark som egentligen inte är planerad för bostäder. Väldigt alternativt, och mycket omtvistat. Ska man riva eller K-märka?

Boken består av små anekdoter och observationer av hur man lever i Yellowknife. Stora delar av staden (inte bara the Woodyard) har t.ex. inte vatten och avlopp, eftersom man har byggt direkt på berggrund utan möjlighet att gräva. Sommartid används vattenledningar ovan jord, men större delen av året får man vatten från tankbilar. Och toaletterna har man också en speciell lösning för. Från början ritades serierna till en blogg, men här har de ritats om och givits ett sammanhang. Detaljrikt och humoristiskt om en stad man kanske inte vet så mycket om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar