lördag 22 september 2018

Västgötalagret

Västgötalagret
av Stig Claesson

Jag visste inte att "Västgötalagret" var en självbiografisk roman när jag läste den, men det är den tydligen. J. F. Andersson har varit sjuk i astma i flera år och ligger fattigvården till last. Fru Andersson längtar till Västergötland, men dit kan de inte återvända förrän herr Andersson har lyckats i Stockholm. Hans affär hemma i Västergötland gick ju i konkurs så han behöver ha något att komma med. Barnen är stockholmare.

Nu talas det om att det kommer att bli krig i Europa och herr Andersson får en idé. En butik här på Söder, som säljer arbetskläder och rejäla sockar, sådana som stickas i var och varannat hem på den västgötska landsbygden på uppdrag av fabrikörerna. Andersson har kontakter. Och om/när det blir krig kommer det gå åt massor av sockar.

Samtidigt berättas det om vad som händer i Europa, vad som händer på Söder och vad den gamla judiska kvinnan i huset mittemot, hon som fru Andersson hjälper en stund varje dag, kanske tänker. Så här i efterhand har jag lite svårt att förklara vad boken faktiskt handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar