onsdag 30 december 2015

Små män kastar långa skuggor

Små män kastar långa skuggor
av Margit Sandemo

Sagan är framme vid andra världskriget och de tre syskonen Mari, Jonathan och Karine är i tonåren. De tillhör Isfolket, men ingen av dem har fått några övernaturliga förmågor. Mari är väl den som är minst viktig för berättelsen här, hon är rädd för att folk inte ska tycka om henne och blir bara ytlig och flamsig. Det blir också hennes olycka. När Jonathan engagerar sig i den norska motståndsrörelsen är det självklart inte Mari han inviger i hemligheten. Men när man behöver hjälp av en ung flicka till vissa uppdrag så passar lillasyster Karine perfekt. Hon är tyst och sluten, hon kommer inte avslöja något. Och hon är orädd, nästan likgiltig inför om hon lever eller dör. Alla i familjen är oroliga för henne, för alla ser att hon inte mår bra. Men ingen vet vad som är fel.

Karine har upplevt flera våldtäkter, men har lyckats pressa undan minnena så hon knappt kommer åt dem själv. Men upplevelserna tar ut sin rätt, och det är det som gör henne så tillbakadragen. Men hon kommer att konfronteras med minnena under ett av sina uppdrag, och Jonathan kommer råka ut för något ännu värre.

Karines upplevelser är till stor del baserade på Margits egna. Man kan läsa om detta bl.a. i hennes självbiografi. Överhuvudtaget så tycker jag att läsningen är mindre sorglös när man närmar sig samtiden. Nu när jag har läst om serien igen så märker jag visserligen att det inte är alla i de äldre tiderna som får uppleva ett superlyckligt slut heller, men på 1900-talet verkar det vara vanligare att folk lever helt okej i alla sina dagar. Som att det går att hitta på att vad som helst kan hända på 1700-talet, men på 1900-talet får man allt hålla sig till det något mer verklighetstrogna.

Jag har alltid tyckt att bokens titel är välfunnen. Den kan ju systa dels på Karines (eller Margits) våldtäktsmän, som förmörkar hennes liv, eller på Hitlers framfart i Europa, eller på Tengel den Onde, som har börjat vakna upp ur sin dvala. Men han får inte vakna än, inte förrän Isfolkets utvalde är redo att möta honom.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret 
31. Färjkarlen
32. Hunger
33. Nattens demon 
34. Kvinnan på stranden
35. Vandring i mörkret 
36. Trollmåne
37. Stad i skräck 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar