lördag 5 december 2015

Trollmåne

Trollmåne
av Margit Sandemo

Christas mamma dog när Christa föddes, och hon har vuxit upp med sin krävande och självömkande pappa som vill att hon ska ha minsta möjliga kontakt med mammans släkt – Isfolket. Christa är snäll och tillmötesgående, och hon mycket dåligt samvete över att hon faktiskt har ganska svårt för sin pappa. De är båda troende, men Christa håller inte med om en många av de åsikter som fadern hävdar att religionen påbjuder. Hon måste klä sig gammaldags, får inte ha kort hår och ska helst inte umgås med folk utanför deras lilla frikyrkoförsamling. Dessutom vill han gifta bort henne med Abel Gard, som är framstående inom församlingen. Han är också dubbelt så gammal som Christa och är änkeman med sju barn. Christa tycker om Abel, men inte på det sättet, och faderns inte särskilt hemliga planer gör att hon tycker att det är obehagligt att umgås med Abel.

När Christa får syn på en vacker ung man, i en ungefär hennes egen ålder och helt okänd för henne, och dessutom råkar höra någon nämna något om hennes härkomst så förändras hennes liv. Hon måste hitta den unge mannen – är han förresten pojken i det populära skillingtrycket som alla sjunger det här året? – och hon måste få träffa Isfolket för att få veta mer om sig själv.

Christas berättelse är ju så romantisk. Jag tror det är det man minns tydligast av boken i efterhand. Detta är ju inte direkt första gången jag läser Sagan om Isfolket. Men det pågår också något mystiskt, och kanske övernaturligt, i bygden, och det är också en stor del av handlingen. Som vanligt har Margit roligt när hon framställer vissa typer av religiositet. Men även flera av"de goda", som Christa och Abel, tillhör ju samma frikyrka, men de har en annan attityd till omvärlden.Jag har läst en del klagomål på hur kristna framställs i Margits böcker, men de som beskrivs negativt är ju de som använder religionen för att t.ex. fördöma andra eller för egen vinnings skull (i nästa bok har vi ju ett praktexempel på det).

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret 
31. Färjkarlen
32. Hunger
33. Nattens demon 
34. Kvinnan på stranden
35. Vandring i mörkret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar