måndag 9 november 2009

Nød


Nød
av Are Kalvø

En humorroman om u-hjälp läser man kanske inte varje dag. Speciellt inte på nynorsk. :)

När huvudpersonen var i tonåren såg han och bästa kompisen Tom Live Aid på TV, precis som massor av andra som var tillräckligt gamla på den tiden (inte jag). Inspirerade av Bob Geldof anordnade de en egen stödkonsert för Afrika med lokala förmågor. Problemet var bara: hur bär man sig åt för att skicka pengarna till ett välgörande ändamål i Afrika? De visste inte, och pengarna blev i stort sett förskingrade. Nyligen har huvudpersonen börjat tänka på detta, och han har sett om sin gamla Live Aid-videoband. Och i den vevan får han ett telefonsamtal: han har vunnit pengar på tipset. Ganska mycket pengar, han kan numera kalla sig miljonär. Plötsligt blir det självklart att han måste göra något för Afrika, som gengäld för den misslyckade stödkonserten.

Han tar kontakt med Tom, som han inte har träffat på många år, och de bestämmer sig för att resa till Etiopien. Och efter den resan kläcker de en helt galen idé för hur man ska kunna få in pengar till olika välgörande ändåmål i Afrika. Han kan ju inte vara den enda som har vunnit pengar och har lite dåligt samvete ...

Som roman sett så är väl inte detta en av de bästa jag har läst. Alla karaktärerna är inte helt levande, tycker jag. Men jargongen mellan huvudpersonen och hans bästa vänner funkar bra, och det är en rolig bok. Samtidigt tar den inte för lätt på sitt tema. Motiven för välgörenhet diskuteras en del, och man kommer väl fram till att det inte spelar så stor roll för mottagaren att pengarna har givits enbart för att få givaren att känna sig lite mer nöjd med sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar