söndag 15 november 2009

The Amazing Maurice and His Educated Rodents


The Amazing Maurice and His Educated Rodents
av Terry Pratchett

Maurice är en katt, som av någon outgrundlig plötsligt begåvats med intelligens och språk. Han tänker numera på ett nästan mänskligt sätt (fast han är ju fortfarande katt förstås), och det är en stor skillnad från innan vad-det-nu-var hände. Nu reser han land och rike runt med en skara lika intelligenta råttor (något har hänt med dem också) och en pojke som ser korkad ut. Maurice har nämligen utarbetat en smart plan för att lura av folk deras pengar, och de kör samma bluff i stad efter stad. Maurice har ibland lite svårt att övertyga råttorna om att samarbeta. De har inte samma intresse för pengar som han har och många av dem tycker att det de gör är fel. Som tur så är Maurice en mästare på övertalning.

Ledarråttan trivs inte särskilt bra med alla de här nymodigheterna, han tycker det var bättre förr, när de var vanliga råttor. Men många av de yngre funderar mycket på hur man kan skapa en råttkultur, vilka värderingar råttor bör ha, hur de bör förhålla sig till vanliga råttor etc.

En av städerna de kommer till är annorlunda än de andra. Det är något skumt på gång. Myndigheterna uppmanar till ökade insatser mot råttor, samtidigt som det inte verkar finnas en enda råtta i staden. Maurice och hans gäng hamnar mitt i någons ondskefulla plan.

Jag har ju läst några böcker av Pratchett förr, så jag hade en aning om vad jag kunde förvänta mig. Ett fantasyäventyr i Skivvärlden (som kan vara lite vad som helst, av det jag har läst att döma), några bitar är ganska läskiga, fast för det mesta är det roligt. Jag blir inte riktigt lika intresserad av själva äventyret som jag blir av råttornas tankar om, eh, tankar och om byggandet av en kultur. Det ska vara en ungdomsbok, men jag vet inte riktigt ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar