måndag 16 februari 2004

Snäckan


Snäckan
av Margit Sandemo

Jajamensan, en Margit Sandemo-följetong till! :)

Sara vet inte riktigt om hon vill ha ett förhållande med Erik Brandt eller inte. Hon hade mer sett det som vänskap, men han vill ha mer, och hon vet inte riktigt hur hon ska göra. Han är ju gift också... Så mördas hennes ende släkting, en morbror som hon egentligen inte stod så nära, och någon reser till Sri Lanka under hennes morbrors namn. Polisen ber Sara hjälpa till med efterforskningarna. Hon och kommisarie Johan Ernberg ska resa till Sri Lanka och låtsas vara ett par som turistar. Johan Ernberg är om möjligt ännu mera mot idén än vad Sara är. Han ställer sig helt avvisande till hennes små försök till samtal, och är helt innesluten i sitt skal. Sara blir nyfiken på varför han har blivit sådan.

Förutsägbart? Tja, en smula. :) Men en hel del action, romantik och dessutom en annorlunda miljö (annars utspelar ju sig Margits böcker oftast i Norden, eller åtminstone i Europa) får man. Sri Lanka verkar trevligt. Och skurken är jättejätteond och hans öde blir ganska... speciellt (fast jag hade ju läst boken innan och kom ihåg ungefär vad som hände).

Såna här gamla Allersromaner är förresten roliga, för det fanns reklam för t. ex. godis på insidan av pärmarna under en period (bl. a. i den här boken). Man ska äta det "när storyn hettar till" (bild på bok och godis) eller "när soundet känns rätt" (bild på LP-skivor och godis). I några är det reklam för ett sömngivande naturmedel på insidan av den bakre pärmen. För folk som läser i sängen och läser ut hela böcker utan att lyckas somna? :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar