onsdag 4 februari 2009

Peach Fuzz



Peach Fuzz 1-3
av Lindsay Cibos och Jared Hodges

Amanda är en amerikansk nioåring som äntligen har fått lov av sin stränga mamma att skaffa ett husdjur. Men vad ska hon välja? De vanliga husdjuren är ju inget kul. Amandas val blir en söt liten illerunge som hon döper till Peach. Men Peach är inget särskilt enkelt husdjur.

Peach Fuzz handlar dels om Amandas värld. Hon kämpar med att komma underfund med hur en iller funkar och hur man får den att lita på sin ägare (och helst inte bitas). Dessutom är det mamman, som inte låter henne göra allt hon vill, och det faktum att Amanda inte är särskilt populär i skolan som är problem. När hon tar med Peach till skolan får hon visserligen uppmärksamhet, men det är Peach alla är intresserade av, inte Amanda.

Men man får även se handlingen ur Peachs synvinkel, och hon ser sig själv som prinsessa i ett illerrike. Amandas hand (alla händer faktiskt) ser hon som onda femhövdade monster, handror. Hennes undersåtar är gosedjuren i Amandas rum och hon drömmer om en illerprins. Handras hårlösa tjänare (d.v.s. Amanda) har alltså en hård kamp framför sig om hon vill bli vän med sin iller.

En söt och rolig serie som tydligen är inspirerad av författarnas egna illrar. :) Även om den är tänkt för lite yngre läsare så funkar många av skämten för de äldre också. För riktigt unga läsare är den kanske lite väl läskig? Jag tänker speciellt på de s.k. "skuggillrarna" och deras uppgivna syn på världen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar