fredag 13 februari 2009

Farmor har kabel-TV, Videogutten


Farmor har kabel-TV
Videogutten
av Tore Renberg

Den här boken innehåller två kortromaner, som har en del gemensamma nämnare. De utspelar sig i Norge på 80-talet, i båda handlar det om två pojkar i lägre tonåren och det handlar om TV. Annars är de båda berättelserna väldigt olika i tonen.

"Farmor har kabel-TV" är en både söt och sorglig historia. Arve och Jonas vill så gärna se musikvideor, men det visas knappt på public service-TV. Bara någon enstaka gång, och då mest a-has Take On Me, som ju har lyckats med konststycket att slå rejält utomlands. Vissa har Sky Channel, och där visas massor av musikvideor. Så kommer de på att Arves farmor, som han knappt känner, numera bor i lägenhet. Och i lägenheter har folk kabel-TV och Sky Channel.

Plötsligt börjar Arve och Jonas besöka Arves farmor nästan varje dag. Farmor vet ju att de egentligen kommer för att se på TV, men hon är glad över att äntligen ha fått bli farmor "på riktigt". För det blir ju också saftdrickande och muffinsätande och småpratande när Arve och hans kompis kommer och hälsar på.

"Videogutten" har en olycksbådande och direkt obehaglig stämning. De fjortonåriga kompisarna Hasse och Pål får en adress av en ny kille i klassen. Det är adressen till Videogutten, som har otroligt många videofilmer och som gärna låter folk se på ocensurerad skräckfilm tillsammans med honom. Men det pågår en del andra saker hemma hos Videogutten också.

Jag tycker inte man kommer in i de här berättelserna lika bra som i t.ex. böckerna om Jarle av samma författare. Men de är helt okej. Jag tycker bättre om "Farmor har kabel-TV" för där lärde man känna och förstå karaktärerna bättre. Behållningen med den andra kortromanen är väl mest den otrevliga stämningen. Intet ont om otrevliga stämningar i böcker förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar