måndag 9 februari 2004

Britt-Mari lättar sitt hjärta


Britt-Mari lättar sitt hjärta
av Astrid Lindgren

Se vad jag köpte för 3 1/3 krona på biblioteket (det var 3 gallrade böcker för 10 kr). :) Det är Astrid Lindgrens första bok från 1944. Jag tror visserligen att första versionen av Pippi skrevs tidigare, men att hon omarbetade den och fick den utgiven efter den här. Jag hade aldrig läst "Britt-Mari lättar sitt hjärta" tidigare. Jag har inget direkt minne av att faktiskt ha läst särskilt mycket av Astrid Lindgren överhuvudtaget, men på nåt sätt känner jag till historierna gott ändå. Det är väl på grund av TV och högläsning i skolan och sånt där. Tror att jag kan ha haft några av hennes böcker på kassettband också.

"Britt-Mari lättar sitt hjärta" är en ganska typisk flickbok. Den består av brev som femtonåriga Britt-Mari skriver till en brevvän (brevvännens brev är inte med i boken) och sitt liv och sin stora familj. Den är rolig och mysig, men inte den mest minnesvärda bland Astrid Lindgrens böcker. Ett par saker tycker jag förresten jag känner igen från familjen Melkersson på Saltkråkan. Visst lyfter de väl bordet innan de ska äta? Dessutom finns det även i "Britt-Mari lättar sitt hjärta" en duktig storasyster som tar hand om mycket av hushållet (fast här har hon hjälp av en hushållerska). I Britt-Maris familj finns det visserligen en mamma, men hon håller inte på så mycket med husliga ting. :)

Förresten, fin utsida, va? Jag gillar den i alla fall. Den här utgåvan är från 1959. Jag är inte riktigt lika förtjust i originalomslaget. Det kan beskådas under "Fler figurer" (längst ner i vänsterspalten) på den här sidan.

1 kommentar: