söndag 9 december 2007

Brick Lane


Brick Lane
av Monica Ali

Det var förra månadens bok i läsecirkeln. Vi hade flyttat fram novembermötet till början av december för att han som valt boken skulle kunna vara med. Dessutom är det ju juluppehåll nu, så vi har ända massor av tid att läsa nästa bok på. Men att vi hade lite längre tid än vanligt i november märktes inte. Jag var en av få som hunnit läsa klart och jag hade alltså läst ut boken sent kvällen före. ;-) Intressant att läsa den här boken, för den var ju så omtalad när den kom, och jag har hört så olika omdömen om den. Dessutom är det väl så att den ska bli film och när den skulle filmas runt det riktiga Brick Lane så protesterade invånarna där. Tydligen ansåg de att de framställdes felaktigt eller negativt i boken. Jag vet inte det, men det är klart att det finns en del personer och företeelser i boken som inte beskrivs på ett positivt sätt. Men det skulle inte blivit en särskilt spännande bok om allt bara var fint och bra. Jag tyckte att boken var bra, även om jag inte gav den full pott när vi delade ut poäng i gruppen. En sak som drar ner betyget är att den faktiskt är rätt seg att läsa och att det höll i sig hela boken igenom. Om det inte hade varit för att vi diskuterade boken och jag fick lite fler perspektiv på den så hade den fått lite lägre betyg än jag delade ut (4 av 5, precis när jag läste ut den tänkte jag snarare 3).

Brick Lane är en gata i London, i ett mindre bra område av staden, där numera många bangladeshier bor. Boken utspelar sig till stor del i det här området, även om delar av handlingen också är förlagda till Bangladesh. Det är därifrån huvudpersonen Nazneen kommer. Hon är den ordentliga dottern i familjen, som inte protesterar när hennes pappa hittar en make till henne som är dubbelt så gammal som Nazneen själv. Hennes yngre syster Hassina rymde och gifte sig av kärlek. Men Nazneen flyttar till London, där hennes man Chanu redan har bott i många år. det blir väl ett helt okej äktenskap. Chanu är inte elak mot henne, men han kan vara både påfrestande och löjlig. Han får ständigt nya idéer på hur han ska kunna förbättra sin status, men det mesta rinner ut i sanden. Han säger sig vara modern och bildad, men vill samtidigt att Nazneen ska vara traditionell. Exakt hur traditionell beror på vilken livsstil han är mest irriterad på för tillfället. Även om Chanu har studerat engelsk litteratur så tycker han att det är onödigt att Nazneen lär sig engelska. De ska ju ändå flytta tillbaka till Bangladesh snart. Men åren går utan att de är redo att flytta. Samhället förändras och det gör även deras lilla familj.

Emellanåt får man följa Hassinas liv genom systrarnas sporadiska brevväxling. Medan inte mycket händer i Nazneens liv så har Hassina svåra tider och bättre tider. Hennes brev är långa och levande, medan Nazneen inte riktigt verkar veta vad hon ska skriva. Hennes liv är ju så annorlunda mot vad de hade kunnat föreställa sig. Materiellt sett har hon det otroligt bra, men inte med Londonmått mätt, så hur ska hon kunna förklara att hon inte är nöjd?


Läs också om En annan sida-Petras besök på Brick Lane.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar