söndag 31 mars 2019

Swede Hollow

Swede Hollow
av Ola Larsmo

För att vara en så omtalad bok så visste jag väldigt lite om vad "Swede Hollow" skulle handla om. Jag trodde att man skulle följa många personer som emigrerat från Sverige och hamnat i området Swede Hollow i St. Paul i Minnesota. Men egentligen är det bara en familj, familjen Klar, bestående av mamma och pappa och tre barn, som man följer. I viss mån får man ju lära känna en del grannar och andra, men mest är det den här familjen.

Flytten till Amerika kom ganska hastigt på. Jag vet inte om de är mindre förberedda än andra, eller om det var ungefär så här mycket kunskap om det nya landet som de flesta hade. Gustaf Klar har egentligen tänkt sig att de ska slå sig ned i New York, trots att de medresenärer som vet lite mer om landet avråder. New York är så dyrt. Det blir också familjen Klar varse så småningom, och de beger sig till Svenska dalen, Swede Hollow, som så många på båten pratade om. Här är livet hårt. Man lever under mycket enkla förhållanden, pengar är det alltid ont om och många rör sig helst inte så långt ifrån dalen. Här känner man till det och folk pratar ett språk man kan. Det känns tryggare trots allt. Svenskarna är inte så välsedda av andra St. Paulbor. Det står mycket i tidningarna om bråk och misär i området.

Det blir nästa generation som blir amerikaner på riktigt. De minns kanske inte Sverige så väl och känner inte att de behöver hålla ihop med andra svenskar. De kanske inte vill hålla ihop med andra svenskar.

Intressant bok. Självklart jämför man med Utvandrarserien. Jag har förstått det som att det var vanligare att det blev som för familjen Klar. De jobbade på, men alla kan inte vara lika driftiga som Karl-Oskar.

Vi läste boken i min läsecirkel och alla tyckte att boken var bra, men vi hade väldigt olika åsikter om vilken del i boken som var bäst. En del tyckte t.ex. inte alls om den avslutande delen, medan andra tyckte att det var den som som gjorde hela boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar