måndag 4 juni 2018

Skogens barn

Skogens barn
av Margit Sandemo

För några år sedan sa Margit Sandemo att hon skulle sluta skriva böcker. Trilogin Kiaras saga och humorboken "Skrøner fra oldemors tid" skulle bli hennes sista böcker. Men det dröjde inte så länge innan det kom ännu en bok, och häromåret kom visst den här. På svenska kom den först i år.

Tyvärr har ju de senaste böckerna inte hållit så hög standard. Den här köpte jag mest för att jag ju vill ha allt. Och så visade det sig att den var ju rätt bra! Nu har ju Margit en ganska egen stil, och gillar man det inte så gillar man det inte. Men vi som uppskattar hennes böcker kommer gilla den här. Den känns lite som hennes gamla följetonger tycker jag (alltså den s.k. Sandemoserien). Man kan ju inte förvänta sig en ny Sagan om Isfolket. Där är det ju helheten som gör det.

Dagan är en ung man som har haft en trygg och god uppväxt i Skåne. Men då och då tänker han på sitt ursprung, några otydliga minnesbilder från tiden innan han blev adopterad av Sten och Britta. Han dök bara upp helt ensam i Malmö omkring tjugo år tidigare, och ingen kunde begripa vilket språk han talade.

Det finns också en annan gåta som han funderar på ibland. Ett möte med en skrämd flicka utanför en kyrka, och sedan även hennes tre bröder som verkade vara ganska udda. Dagans föräldrar gissar att det är barnen i en familj som varit ganska ökänd i trakten. Morföräldrarna flyttade ut i skogen under hippie-eran för att leva efter sin egen filosofi. Man kunde inte kalla det ett lyckat experiment, de har levt ett ganska eländigt liv, men tydligen bor familjen fortfarande kvar där ute.

När Dagan av en slump återser flickan har hon problem och han vill försöka hjälpa henne. Men hur då, och hur ska han veta att han inte gör henne en björntjänst?

Här möter vi Margits typiska karaktärer – samma sorts personligheter brukar återkomma – i en version som ändå känns lite ny. Och de flesta kan använda datorer och mobiltelefoner nu, det är ju ändå 2010-tal. I tidigare böcker har det bl. a. funnits ungdomar runt millennieskiftet som inte har kunnat använda datorer ö.h.t. Men här går Dagan t.o.m. en utbildning på distans, och använder dator till det.

Det blir kanske lite mycket av det goda när mysterierna hopar sig. Det är inte bara de naturliga eller övernaturliga mysterierna kring de fyra syskonen från skogen, utan det är också gåtan med Dagans ursprung som måste lösas innan boken tar slut. Å andra sidan kanske det är bättre att göra så här än att dra ut på historien och göra en serie av den. Har du gillat Margits äldre böcker så kan jag i alla fall rekommendera "Skogens barn". Även för de som kanske egentligen har slutat läsa hennes nyare böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar